Back to the future

Herken je de film Back to the future nog? Het was zo mooi om te zien hoe Marty McFly (Michael J. Fox) en Dr. Emmeth Brown (Christopher Lloyd) terug en vooruit in de tijd konden reizen.

Hoe gaaf zou het zijn als je jezelf weer eens 25 of 30 jaar terug in de tijd zou plaatsen, zou je dan alles weer doen zoals je dat nu ook hebt gedaan? Je kon dan ook vooruit reizen, bijvoorbeeld naar het jaar 2050. Je kon dan zien of alle acties en de manier waarop je daarmee bent om gegaan ook de vruchten hebben afgeworpen zoals je dat in gedachten had.

Talent

je kunt the vandaag al afvragen of je jouw talent tot nu toe maximaal benut? Of ga je je vanaf nu verder ontwikkelen om een (nog) betere versie van jezelf te verkrijgen?

Dat zijn best lastige vragen die je jezelf kunt stellen. Wanneer ben je tevreden met het resultaat wat je zou kunnen bereiken met je talent? Of speelt je karakter daar ook nog een rol in voor jouzelf?

Het spreekwoord ‘Karakter wint het van talent als talent geen karakter heeft’ is wel iets om over na te denken. De inzet die je laat zien, is dat ‘voldoende’? of heb je meer in huis dan wat je tot nu toe laat zien? Ga nou niet meteen roepen dat je nooit de kans hebt gehad want het is glashelder dat iedereen zijn eigen kansen moet creëren, en daar is niet iedereen even goed in of heeft onvoldoende karakter om dat vorm te geven.

Wat kan ik daar dan aan doen?

Een heleboel wat mij betreft, als je het infinity teken op de pagina talent bekijkt dan heb ik daar het talent centraal gezet. Je kunt dan voor jezelf eens beschrijven wat je ambitie is (niet verwarren met wat anderen vinden wat jouw ambitie zou moeten zijn). Probeer eens heel kritisch naar jezelf te kijken en te beschrijven waar je nou echt blij van kunt worden als je het woord ambitie zou moeten beschrijven.

Als je de lijn dan volgt kom je bij discipline. Dat is wel een belangrijk punt omdat veel mensen de neiging hebben (ik soms ook hoor;)) om belangrijke stappen die nodig zijn om de ambitie echt vorm te geven voor zich uit te schuiven. Het is daarbij makkelijk om iedereen de schuld te geven dat je jouw ambitie geen vorm kunt geven terwijl je zelf constant je voet op de rem houdt.

Als je deze twee punten goed hebt beschreven en het geeft jou persoonlijk goed inzicht welke belemmeringen je moet wegnemen dan is het tijd om een bij jezelf te rade te gaan of je jouw gedrag voldoende aanpast aan de situatie die je wenst te bereiken. Dat vraagt toewijding en committment (vooral naar jezelf) én doorzettingsvermogen. Je zult namelijk merken dat je regelmatig terug zult vallen in je oude gedrag (en dat wil je natuurlijk niet).

Communicatie

Als je daarmee aan de slag bent gegaan en je hebt inmiddels een goed beeld van je ambitie, en je hebt gewerkt aan je discipline en het gedrag dat past om je ambitie te kunnen bereiken. Dan kom je in de fase waarin je communicatie ook afgestemd moet worden op de situatie die je uiteindelijk wenst te bereiken. Bedenk dat binnen de communicatie de woordkeuze erg belangrijk is maar je stemklank en je lichaamstaal zijn nog belangrijker om je toekomst-doel te gaan realiseren.

Laat je coachen en zoek een sparringpartner

Als je serieus werk wilt maken van jezelf kijk dan eens om je heen wie jou gaat helpen om je met je gedrag en je communicatie iedere keer een stapje te helpen verbeteren. Een sparringpartner of een professionele coach als klankbord kan jou zeker helpen. Verwacht niet dat dat zonder slag of stoot zal gaan want als hij of zij je werkelijk wil helpen dan zijn confrontaties onlosmakelijk onderdeel van jouw persoonlijk verbeterprogramma. En als je dat kunt accepteren dan maak je een eerste belangrijke stap naar jouw nieuwe toekomst.

Back to the future!