Wat moet je met talent?

Ieder mens heeft wel een talent ergens voor. Maar niet iedereen kan of wil iets met het beschikbare talent of is zichzelf nog onvoldoende bewust van de potentie die hij of zij heeft.

Voor ieder directielid, manager, teamleider is het een belangrijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van het beschikbare talent. Die je dat namelijk niet of onvoldoende dan is de kans levensgroot aanwezig dat deze medewerker zijn of haar functie ergens anders gaat uitoefenen. En geloof mij, de concurrentie is blij met talent wat wel is ingewerkt maar nog onvoldoende is begeleid om tot volle ontwikkeling te komen.

talent ontwikkeling is een kwestie van starten, blijven doen maar ook een lange adem hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om een ontwikkelplan (P.O.P.) met elkaar af te stemmen en periodiek te toesten op de voortgang.

Het begint vaak met de vraag of het werk wat de betreffende medewerker uitvoert ook het werk is waar hij of zij blij van wordt en blijft. Dat is vaak al een belangrijke graadmeter of de mogelijkheid aanwezig is of investeren in persoonlijke ontwikkeling een haalbare kaart is.

Voor mij is een talent iemand die een goede invulling weet te geven aan iedere letter van het woord talent

Taakbewust

Ambitie

Leerbaar

Extra’s

Nieuwsgierig

Team

Een talent weet dus waar het om gaat om succesvol te kunnen zijn en blijven en weet met zijn of haar ambitie daar ook vorm aan te geven. Is niet bang om nieuwe dingen te leren en bereid ook meer te doen dat in de taakomschrijving staat beschreven. Nieuwsgierigheid is ook een belangrijk aandachtspunt omdat een talent ook de vraag durft te stellen om goed te begrijpen waar het werkelijk om gaat en uiteindelijk is een talent die een volwaardig lid is van het team.